95 års historie er gået op i røg

23-05-2018

Søndag aften d. 6 maj kort efter klokken 18 udbrød der brand i ”Kilden” i Horsens.

Artikel: Margit Svangaard Foto: Cleo Bond og Margit Svangaard

Branden opdages af en tidligere frivillig brandmand der tilfældigvis kommer forbi stedet og ser der kommer røg ud fra taget og han får alarmeret. Alt imens dette sker, evakueres gæster fra bygningen da der blev afholdt konfirmation men det skete i god ro og orden og alle gæster og gaver kom uskadte ud af bygningen.

Jeg bliver ringet op af Per, der havde været på vagt på Vagtcentralen: ”Det brænder voldsomt i ”Kilden”, jeg kommer ikke hjem foreløbig, hej”, og forbindelsen afbrydes. Jeg kiggede ud af vinduet hjemme i stuen og så en voldsom stor og sort røgsky på himlen og i samme øjeblik lød sirenen.

”Puha, det her er voldsomt” tænkte jeg. Det her kommer til at vare længe, så jeg begyndte straks at kontakte de frivillige i forplejningstjenesten og i løbet af 30 minutter mødte vi 5 mand op på brandstationen og meldte os klar til indsats og ordre kom prompte fra indsatslederen: ”De må meget gerne fremstilles mad til 50 mand, og vi vil meget gerne have leveret drikkevarer og lidt ”hurtig” energi hurtigst muligt”.

Der blev indenfor en halv time leveret 100 flasker vand, 50 sodavand, 100 chokoladebarer og 50 stykker frisk frugt i gymnastiksalen, som pedellen havde åbnet for os som forplejningssted, og så gik turen ellers tilbage til brandstationen for at tilberede yderligere forplejning og her var yderligere 2 frivillige fremmødt. Der blev smurt 50 flutes med diverse pålæg, pakket og klar til levering. Vi blev mødt af store smil og taknemmelighed da vi ankom til brandstedet med forplejning og jeg kontaktede indsatslederen og meddelte at forplejning til 50 mand var klar i gymnastiksalen. ”Super godt, det var hurtigt. Nu er Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet og Politi også mødt talstærkt frem, så kan I klare forplejning til yderligere 50 mand?”

 

 

Ja da, selvfølgelig kan vi det. Som sagt så gjort, og i løbet af 2 ½ time fra indsats start havde vi fået handlet 2 gange, leveret drikkevarer, lavet kaffe samt leveret forplejning til 100 mand.

Efter vi selv at have fået lidt at spise og drikke, kunne turen gå tilbage til brandstationen for at reetablere og slappe af. Men, men, men…. Brandmændene var jo langt fra færdige, så der skulle tilberedes natmad. Denne gang dog kun til 40 personer da de fleste indsatsstyrker på dette tidspunkt var blevet sendt hjem. Natmaden bestod af hønsekødssuppe med grøntsager, kød- og melboller og flutes.

Vi var færdige med sidste levering og oprydning på brandstationen kl. 2 om natten. Nu resterede der kun oprydning efter forplejning i skolens gymnastiksal og det blev klaret mandag formiddag af 2 frivillige.

Det tog brandfolkene mere end 50 timer før branden blev erklæret for slukket sent tirsdag aften.

 

 

Lidt historie om ”Kilden”:

Arbejdernes Forsamlingsbygning blev opført i 1922-1923 af fagbevægelsen og placeringen i Kildegade gjorde at bygningen i folkemunde hurtigt kom til at hedde ”Kilden”. Huset var helt fra starten tænkt som et medborgerhus for arbejderne hvor der skulle være plads til både faglige og festlige aktiviteter.

Horsens kommune overtog bygningen i 1985 og i 2007 besluttede Horsens Byråd at sælge bygningen til Sct. Ibs Skole som er en katolsk friskole. ”Kilden” rummede skolens 9. og 10. Klasser, festsal, kantine og hele SFO´en og alt dette  er nu væk.

Se flere fotos fra branden her: www.freelance-fotografer.dk/photogallery.php?album_id=1069