Brandmand for en dag

25-05-2016

Østjyllands Brandvæsen havde inviteret Foreningen Cancerramte Børn (FCB) til en oplevelsesdag på Brandskolen Kirstinesminde i Skejby, som havde lagt ”hus” og klippebil til arrangementet.

Tekst og Foto: Margit Svangaard

Det var cancerramte børn, søskende og pårørende der kunne få en sjov dag sammen, og prøve på egen krop hvordan det er at være brandmand. Arrangementet løb af stablen lørdag den 7. maj 2016 og ca. 50 glade forventningsfulde børn og pårørende var fremmødt på denne solbeskinnede lørdag.

Lars Hviid, Direktør for Østjyllands Brandvæsen, bød velkommen. ”Vi har glædet os meget til denne dag, og vi har heldigvis også vejret med os i dag. Hvad er det egentlig vi går og laver her? Det vil vi rigtig gerne vise jer i dag, og derfor har vi lavet 4 forskellige øvelser som I skal igennem. Jeg håber I får en super sjov dag og  får en masse gode oplevelser.” Med disse ord gav Lars Hviid ordet til formanden for Aarhus Brandkorpsforening Kent Winther.

Dagens øvelser blev præsenteret:

Elementær Brandbekæmpelse
-Sluk små brande i kar og gryder på komfur
-brug af ildslukker, brandtæppe og låg

Førstehjælp
-Hvordan tilkaldes hjælp
-Stabilt sideleje
-Hjertemassage

Røgdykkerbane
-Kravle igennem røgdykkerbaner med forhindringer

Leg med vand
-Skyd til måls med slangeudlægning og vand

Der blev dannet 4 hold som blev præsenteret for deres ”instruktører”, og så var alle klar til at gå til deres poster. Det varede ikke længe før hele pladsen summede af liv i øvelsesterrænet med  udrykning, røg, vand, tilskadekomne og meget spørgelystne børn som var noget betuttede i starten, men da den første havde været i ”aktion” så ville alle forrest i køen og gerne prøve flere gange. Det var skønt at se de glimt børnene fik i  øjne, se  glæden i deres ansigter og opleve den energi der blev lagt for dagen, når man tænker på at deres hverdag mest af alt handler om alvorlig sygdom.

Karina Gregersen og Charlotte Sølvstad fra staben samt Christina Bredstrup havde indrettet en forplejningsvogn som de kørte rundt med på pladsen. Her kunne store som små forsyne sig med frugt, vand, saft og slik. Inden frokost var det ”showtime”.  Deltidsfolk fra Ny Munkegade lavede frigørelses øvelse og klipning af køretøj. Efter endt øvelse kunne alle komme hen og se den klippede bil og se klippeværktøjet på tæt hold og få mere at vide.

 

 

Efter en oplevelsesrig formiddag var det blevet tid til frokost. Frivillige fra Skanderborg havde kørt feltkomfuret i stilling og lavet Svensk Pølseret, mens alle øvelserne blev udført. 80 portioner blev der fremstillet og det var en meget populær spise hos både store og små. Dog var der en enkelt lille pige som slet ikke kunne lide kartofler ifølge hendes bedstefar.

Hun var noget skuffet da hun kiggede ned i gryden, men der var mange pølser i, så hun ville gerne smage. Som sagt så gjort, og kort tid efter stod pigen igen i udleveringskøen med et stort smil på læben. ”Jeg vil gerne have kartofler, mange kartofler” sagde hun. Bedstefar sad måbende og så til hvordan hans barnebarn spiste kartofler med velbehag. ”Ha ha, det er helt utroligt det her. Pølserne er blevet sorteret fra og byttet med storesøsters kartofler. Vi må vist hellere have den opskrift med hjem”  sagde han og han gav pigen et kærligt kram der blev kvitteret med det skønneste smil.

Mætte efter frokost var det nu tid til flere øvelser inden dagen var det at være omme. Der blev kæmpet til det sidste og efter 2. rundes øvelser, samledes alle ved de store kar. Nu skulle der tændes op, så alle kunne mærke strålevarmen, se de høje flammer og se hvordan brandmændene ville gribe slukningsarbejdet an. Hvis det ikke var varmt i forvejen, så blev det varmt da flammerne rasede og sendte en kæmpe stor og sort røgsky mod himlen. Efter nedkæmpning af branden, var programmet for dagen slut.

Arrangementet og alle aktørerne blev rost af de pårørende, og her er et par udtalelser:

”Det har været en utrolig positiv og oplevelsesrig dag for børnene, og I har været super dygtige til at få aktiveret og give plads til både små og store..”

”Ikke én eneste gang har der været snakket sygdom og behandling, så børnene har kunnet nyde dagen og have det sjovt uden at tænke på den svære hverdag der venter lige om hjørnet. Nogle oplever måske ikke en dag som denne igen, TAK”

Alle børnene havde selvfølgelig bestået deres brandmandseksamen og fik overrakt en brandhjelm og bogen Springborgs Drenge - Aarhus Brandvæsen gennem 125 år.

Tusind tak til sponsorerne:

Personaleforeningen KIR, Brandpersonalets Idrætsforening Ny Munkegade, Brandpersonalets Klub Aarhus samt Brandskolen KIR.

Fakta om FCB:

Foreningen Cancerramte Børn - FCB - er en humanitær forening for børn med kræft, deres forældre, pårørende og andre interesserede.

Humanitært fokus

Foreningens primære arbejde består i at støtte kræftramte familier og arrangere aktiviteter for dem.

Vil du være støttemedlem eller give en donation, så læs mere på www.cancerbarn.dk